Keech Adult Hospice

 

LOCATION: Luton

COMPLETION: 2009 + ongoing

CLIENT: Keech Hospice Care

FINALIST: RIBA Eastern Region Awards 2010

Over the past 6 years, Keech Hospice and KKE Architects have collaborated on a number of projects, initially converting a ward into 3 en-suite bedrooms and creating a new bereavement-counselling space. Our design in 2005 created an all-new, 8-bed In-Patient Unit with large modern rooms to help nursing around each bed and comfortably accommodate larger groups of family and friends visiting patients. The space between the new and the existing buildings has been developed as an attractive courtyard garden. The design provides a wheelchair-friendly walk meandering round circular flower beds and backed by sculpted yew hedges. In 2009, a further Department of Health grant project was taken up to improve day care facilities in the original building. We are currently working on a further project to create a new children’s short break unit.

LANDSCAPE DEISGN

A formal garden providing both a link and a separation between the bedroom terraces of the existing hospice and a new extension, which face each other. The curved, undulating yew hedges enclose 3 circular beds planted with different textures and colours – a cool colour scheme, a hot scheme and a sensory scheme. A pathway meandering in and out of the hedges provides an interesting walk.

“I found their approach to our brief was very sensitive and informed. It is not only a beautiful piece of architecture but functionally works extremely well as a space. We have continuous positive comments from staff, patients and visitors about how bright, airy and welcoming the space feels.”

Mike Keel

Chief Executive, Keech Hospice Care